Krevní skupině A velmi prospívá vegetariánská strava - je to vlastnost, kterou zdědili po svých usedlejších a méně bojovných prapředcích. Proto pokud nahradí stravu živočišného původu např. sójovými bílkovinami, obilnými zrny a zeleninou, nejspíš velmi brzy sami pocítí, jak to na jejich organismus - a to jak tělo, tak psychiku - má blahodárný vliv. Pro citlivé lidi s touto krevní skupinou je nesmírně důležité, aby jejich strava byla co možná nejvíce v přírodním stavu, čistá, organicky vypěstovaná bez vlivů civilizačního pokroku zpracování potravin. Jejich imunitní systém je nesmírně háklivý, proto jsou lidé s touto krevní skupinou obvykle náchylní k srdečním chorobám, rakovině a diabetu. Protože však pozitivním aspektem genetické výbavy lidí s krevní skupinou A je schopnost maximálně využít to, co příroda nabízí, lze pomocí správné životosprávy naklonit ručičku osudu trochu příznivějším směrem.
Co se metabolismu týče, v mnoha ohledech je krevní skupina A přesným opakem skupiny 0. Zatímco živočišné potraviny u krevní skupiny 0 urychlují metabolický obrat a zvyšují jeho účinnost, u skupiny A mají zcela opačný účinek. Lidé s krevní skupinou A mají problém s trávením červeného masa a mléčných výrobků.
A zde je tabulka vhodných, nevhodných a nebo neutrálních potravin pro lidi s krevní skupinou A:
MASO A DRŮBEŽ | |
Velmi prospěšné: žádné maso není zcela vhodné | |
Neutrální: kuře, slepice, krůta | |
Nevhodné: slanina, tetřev, kachna, králík, srdce, křepelka, skopové, bizoní maso, vepřové, šunka, zvěřina, játra, hovězí maso, bažant, husa, telecí, jehněčí |
MOŘSKÉ PRODUKTY | |
Velmi prospěšné: kapr, pstruh mořský, makrela, bělomasé ryby, siven duhový, sardinky, kanic, hlemýždi, mořská štika, treska, okounek, polorejnok, losos | |
Neutrální: tuňák, mořský mečoun, ružich, žralok, jeseter, štika, koruška, abalone (měkkýš), okoun říční, plachetník | |
Nevhodné: ančovičky, měkkýši, škeble, raci, platýs, hřebenatka, kaviár, vyza, krab, úhoř, ústřice, barakuda, placka (ryba), sumcovité ryby, chobotnice, žáby |
MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE | |
Velmi prospěšné: sójový sýr, sójové mléko | |
Neutrální: kozí sýr, jogurt s ovocem, mozzarella - nízkotučný sýr, jogurt, kefír, ricotta, kozí mléko, mražený jogurt | |
Nevhodné: plísňové sýry, krémový sýr, podmáslí, gruyére, čedar, karlsberg, 2% mléko, cottage, máslo, gouda, plnotučné mléko, parmezán, šerbet, syrovátka, měkký plísňový sýr, ementál, hermelín, camembert, zmrzlina, provolone, odstředěné mléko |
OLEJE A TUKY | |
Velmi prospěšné: olej ze lněného semínka, olivový olej | |
Neutrální: olej z tresčích jater, olej z řepky olejky | |
Nevhodné: kukuřičný olej, saflorový olej, bavlníkový olej, podzemnicový olej, sezamový olej |
OŘECHY A SEMÍNKA | |
Velmi prospěšné: arašídy - podzemnice olejná, arašídové máslo, dýňová semínka | |
Neutrální: mandle, mandlové máslo, jedlé kaštany, lískové ořechy, hikorové ořechy, pekanové ořechy, sezamové máslo (tahini), slunečnicové máslo, slunečnicová semínka, sezamová semínka, piniové oříšky | |
Nevhodné: para ořechy, kešů, pistácie |
LUŠTĚNINY | |
Velmi prospěšné: fazole azuki, zelená čočka, zelené fazole, červená sója, čočka obecná, černé fazole, hrách černooký, fazole aduke, červená čočka, strakaté fazole | |
Neutrální: bob obecný, zelený hrách, fazolové lusky, bílé fazole, fazole cannellini, fazole jicama, hrachové lusky | |
Nevhodné: fazole garbanzo, červené fazole, modré fazole, fazol měsíční, fazol obecný, semena tamarindu |
CEREÁLIE | |
Velmi prospěšné: Amarant, pohanka, pohankové krupky | |
Neutrální: ječmen, ovesná kaše, rýžová kaše, pšenice špalda, ovesné otruby, kukuřičná kaše, rýžové otruby, kukuřičné lupínky (cornflakes), burizony, jáhly | |
Nevhodné: škrob, pšeničné otruby, drcená pšenice, pšeničné klíčky, pšeničná kaše, müsli |
CHLÉB A PEČIVO | |
Velmi prospěšné: chléb ze sójové mouky, rýžový koláč, chléb z naklíčených zrn, chléb z naklíčené pšenice | |
Neutrální: pšeničné bagety, 100% žitný chléb, křehký chléb, chléb z pšenice špaldy, suchary z ovesných otrub, kukuřičné suchary, žitný křehký chléb, vločkový chléb, chléb z hnědé rýže, žitný Vita chléb, bezlepkový chléb, proso | |
Nevhodné: tvrdá pšenice, pšeničný maces, suchary z pšeničných otrub, vícezrnný chléb, vysokoproteinový chléb, anglické suchary, celozrnný pšeničný chléb |
OBILÍ A TĚSTOVINY | |
Velmi prospěšné: pohankové krupky, rýžová mouka, žitná mouka, těstoviny z topinamburů, ovesná mouka | |
Neutrální: kuskus, těstoviny z pšenice špaldy, hnědá rýže, bílá rýže, mouka kvinoa, mouka z naklíčené pšenice, mouka z tvrdé pšenice, divoká indiánská rýže, mouka z pšenice špaldy, bulgur, mouka z ječmene, rýže basmati, grahamová mouka, mouka obsahující lepek | |
Nevhodné: bílá mouka, špenátové těstoviny, celozrnná pšeničná mouka, těstoviny ze semoliny |
ZELENINA A HOUBY | |
Velmi prospěšné: artyčoky, ibišek jedlý, brokolice, žlutá cibule, listy pampelišky, dýně, křen, řepa, pórek, římský salát, mangold, okra (bamia), čekanka, pastinák, česnek, naklíčená vojtěška, kedlubna, vodnice, slunečnice topinambur, červená cibule, mrkev, petržel, tempeh, špenát, kapusta, tofu | |
Neutrální: chřest, ředkvička, červená řepa, salát Bibb, celer, okurka, bambusové výhonky, fenykl, květák, salát ledový, avokádo, štěrbák (endivie), kmín, salát Boston, kerblík, houby abalone, bílá kukuřice, listová hořčice, zelená cibule, všechny druhy tykve, mořské řasy, cuketa, koriandr, houby partobello, zelené olivy, naklíčená ředkvička, šalotka, řeřicha, houby enoki, žlutá kukuřice, naklíčená sója mungo, tuřín, roketa setá, růžičková kapusta | |
Nevhodné: čínské zelí, španělské olivy, lilek, batáty, houby shiitake, rajčata, zelená paprika, bílé zelí, žlutá paprika, houby, bílé brambory, řecké olivy, červené zelí, červená paprika, měsíční fazole, červené brambory, černé olivy, sladké brambory |
OVOCE | |
Velmi prospěšné: meruňky, ananas, třešně, červené blumy, čerstvé víky, citrony, borůvky, zelené blumy, sušené fíky, rozinky, ostružiny, tmavé blumy, klikev, švestky, grapefruit | |
Neutrální: jablka, meloun casaba, datle, španělský meloun, černé hroznové víno, broskve, červené hroznové víno, granátové jablko, maloplodý pomeranč, meloun canang, červený rybíz, jahody, angrešt, nektarinky, zelené hroznové víno, tomel, kiwi, maliny, černý rybíz, vánoční meloun, bezinky, vodní meloun, hroznové víno Concord, hrušky, Loganova ostružina, opuncie, limeta | |
Nevhodné: banány, reveň, ananasový meloun, papája, mango, muškátový meloun, kokosové ořechy, mandarinky, pomeranče |
ŠŤÁVY A TEKUTINY | |
Velmi prospěšné: ovocné šťávy a koncentráty z - meruňky, ananasu, grapefruitu, černých třešní (srdcovky), celeru, mrkve, švestek a voda s citronem | |
Neutrální: jablečná šťáva, jablečný mošt, šťáva ze zelí, okurek, hroznové víno, klikev, zeleninové šťávy v souladu s povolenými druhy zeleniny | |
Nevhodné: šťáva z pomeranče, papáji, šťáva z rajčat |
KOŘENÍ | |
Velmi prospěšné: ječný slad, sójová omáčka, zázvor, miso (sójový výtažek), česnek, melasa, tamari (druh sójové omáčky) | |
Neutrální: agar, sušená hořčice, máta, mandlový extrakt, nové koření, muškátový oříšek, anýz, paprika, bobkový list, jamajský pepř, kardamom, šafrán, pažitka, saturejka, hřebíček, tamarind, kukuřičný sirup, tymián, kari, mořské řasy dulse, řasa kelp, oregano, bazalka, máta peprná, sirup z hnědé rýže, rozmarýn, kerblík, sůl, skořice, bílý cukr, kukuřičný škrob, estragon, římský kmín, vanilka, med, javorový sirup, třtinový cukr, petržel, bergamot, rýžový sirup, karob, šalvěj, čokoláda, hnědý cukr, koriandr, tapiok, majoránka, kurkuma, kapr, křen | |
Nevhodné: kapary, jablečný ocet (cidre), kajenský pepř, bílý pepř, černý pepř, vinný ocet bílý, želatina, vinný ocet červený, chilli |
CHUŤOVÉ PŘÍSADY | |
Velmi prospěšné: hořčice | |
Neutrální: džem (z přijatelných druhů ovoce), sladká marináda, salátové dresinky (nízkotučné přijatelného složení), marinovaný kopr, kyselá marináda, želé z přijatelných druhů ovoce | |
Nevhodné: kečup, majonéza, worcesterská omáčka |
BYLINNÉ ČAJE | |
Velmi prospěšné: vojtěška, zelený čaj, heřmánek, americký jilm, zázvor, hloh, lopuch, třezalka, pískavice řecké seno, ženšen, aloe, šípky, třapatka (echinacea), kozlík lékařský, ostropestřec mariánský | |
Neutrální: ptačinec, divizna, černý bez, list maliníku, chmel, senna, lípa, bříza, sporýš, moruše, pampeliška, máta peprná, vodilka, sarsaparila, kořen lékořice, šišák (Scutellaria), mateřídouška, řebříček, podběl, petřžel, hořec, šalvěj, jablečník obecný, kokoška pastuší tobolka, list jahodníku, kůra dubu bílého | |
Nevhodné: kajenský pepř, šťovík, reveň, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice |
RŮZNÉ NÁPOJE | |
Velmi prospěšné: obyčejná káva, červené víno, zelený čaj, káva bez kofeinu | |
Neutrální: bílé víno | |
Nevhodné: pivo, limonády, obyčejný černý čaj, soda, minerálky, destiláty, černý čaj bez kofeinu |
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK | |
Maso, mléčné výrobky, fazol obecný, fazol měsíční, pšenice | |
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ ÚBYTEK | |
Rostlinné oleje, potraviny ze sóji, zelenina, ananas |
Použitá literatura: Výživa a krevní skupiny, Dr. Peter J. D'Adamo a Catherine Whitney
Další spousta zajímavých informací je dostupná na stránkách www.zdrava-vyziva.net.