Krevní skupina AB je stará méně než tisíc let a je ze všech čtyř základních krevních skupin nejvzácnější (vyskytuje se u 2 až 5 procent populace). Nezapadá pohodlně do žádné z ostatních kategorií, je biologicky zcela komplexní. V něčem se podobá krevní skupině A, v něčem připomíná skupinu B a částečně je také spojením obou.
Ve stravování podle krevních skupin lze říci, že většina potravin, nevhodných pro skupinu A nebo skupinu B jsou pravděpodobně špatné rovněž pro skupinu AB. Samozřejmě, existují i výjimky. Například rajčata - jak lidé s krevní skupinou A, tak i B, nesnášejí lektiny, obsažené v rajčatech. Naproti tomu lidé s krevní skupinou AB mohou jíst rajčata bez omezení.
Krevní skupina AB bývá většinou silnější a aktivnější, než usedlejší skupina A. Zřejmě to způsobuje jejich genetická paměť po dávných předcích se skupinou B, žijící ve stepích.
Jaké jsou vhodné, nevhodné nebo potraviny bez závažných účinků pro lidi s krevní skupinou AB?
MASO A DRŮBEŽ | |
Velmi prospěšné:jehněčí, králík, skopové, krůta | |
Neutrální: játra, bažant | |
Nevhodné:slanina, šunka, hovězí, srdce, vepřové, kuře, tetřev, slepice, telecí, kachna, křepelky, husa, zvěřina |
MOŘSKÉ PRODUKTY | |
Velmi prospěšné: tuňák, mořská štika, štika, treska, kanic, plachetník, hejk, losos, makrela, sardinky, polorejnok mořský pstruh, jeseter, placka (ryba), ružich, měkkýši pstruh duhový | |
Neutrální: kapr, mečoun, sumcovité ryby, bělomasé ryby kaviár, ooun říční, čerstvý sleď, měkkýš abalone, slávky hřebenatka žralok, okounek, koruška, mořský jazyk, kalmar | |
Nevhodné:ančovičky, marinovaný sleď, barakuda, humr, vyza, uzený losos, halibut, chobotnice, škeble, ústřice, žáby, garnát, krabi, želvy, raci, treska skvrnitá, úhoř, platýs |
MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE | |
Velmi prospěšné: sýr cottage, kefír jogurt, mozzarella, sýr Feta, Ricotta, kozí sýr, kysaná smetana (netučná), kozí mléko | |
Neutrální: syrovátka, jarlsburg, čedar, neufchatel, krémový sýr, odstředěné nebo 2 % mléko, eidam, sójový sýr, ementál, sójové mléko, guda, švýcarqský sýr, gruyére | |
Nevhodné:americký sýr, hermelín, měkký plísnový sýr, zmrzlina, plísňové sýry, parmezán, máslo, provolone, pomáslí, plnotučné mléko |
OLEJE A TUKY | |
Velmi prospěšné: olivový olej | |
Neutrální:olej z tresčích jater, olej ze lněného semínka, olej z řepky olejky, podzemnicový lej | |
Nevhodné:kukuřičný olej, sezamový olej, bavlníkový olej, slunečnicový olej, saflorový olej |
OŘECHY A SEMÍNKA | |
Velmi prospěšné: kaštany, arašídové máslo, arašídy, vlašské ořechy | |
Neutrální:mandlové máslo, játra liči, mandle, pistácie, para ořechy, kešu, hikorové ořechy | |
Nevhodné: lískové oříšky, sezamová semínka, mák, slunečnicové máslo, dýňová semínka, slunečnicová semínka, sezamové máslo |
LUŠTĚNINY | |
Velmi prospěšné: strakaté fazole, červená sója, modré fazole, zelená čočka, červené fazole | |
Neutrální:bob obecný, zelené fazole, fazole cannellini, fazole jicama, fazole severní, fazolové lusky, semena tamarindu, červená čočka, bílé fazole, zelený hrách, čočka obecná, hrachové lusky | |
Nevhodné:fazole aduke, fazole měsíční, fazole azuki, černooký hrách, černé fazole, fazole barbanzo |
CEREÁLIE | |
Velmi prospěšné:jáhly, rýžové otruby, ovesné otruby, rýžové burizony, ovesná mouka, pšenice špalda | |
Neutrální:amarant, drcená pšenice, ječmen, sójové lupínky, rýžová kaše, sójové granule, pšeničná kaše, pšeničné otruby, müsli, pšeničné klíčky | |
Nevhodné:pohanka, pohankové krupky, kukuřičná kaše, kukuřičné lupínky (cornflakes) |
CHLÉB A PEČIVO | |
Velmi prospěšné: chléb z hnědé rýže, žitný křehký chléb, chléb z naklíčených zrn, žitný vita chléb, 100 % žitný chléb, chléb ze sójové mouky, křupavý chléb, chléb z naklíčené pšenice, proso, rýžový koláč | |
Neutrální: pšeničné bagety, pečivo z ovesných otrub, tvrdá pšenice, bezlepkový chléb, vicezrnný chléb, chléb z pšenice špaldy, vločkový chléb Ideal, pečivo z pešničných otrub, pšeničné macesy, chléb z celozrnné pšenice, chléb s vysokým obsahem bílkovin | |
Nevhodné:kukuřičné pečivo |
OBILÍ A TĚSTOVINY | |
Velmi prospěšné: ovesná mouka, rýžová mouka, rýže basmati, hnědá rýže, žitná mouka, bílá rýže, divoká rýže, mouka z naklíčené pšenice | |
Neutrální:kuskus, mouka z pšenice špaldy, ječná mouka, bílá mouka, mouka z tvrdé pšenice, mouka z celozrnné pšenice, mouka obsahující lepek, těstoviny ze semoliny, grahamová mouka, špenátové těstoviny | |
Nevhodné:pohankové krupky, těstoviny z topinamburů |
ZELENINA A HOUBY | |
Velmi prospěšné: mangold, kapusta, červená řepa, listová hořčice, brokolice petržel, květák, pastnák, celer, brambory, okurka, naklíčená vojtěška, listy pampelišky, tofu, tempeh, lilek, česnek, všechny druhy sladkých brambor | |
Neutrální:chřest, mrkev, bambusové výhonky, kerblík, čínské zelí, čekanka, červené zelí, koriandr bílé zelí, štěrbák, kmín, roketa setá, fenykl, zelená cibule, zázvor, červená cibule, křen, španělská cibule, kedlubna, žlutá cibule, hlávkový salát, červené brambory, salát Bibb, bílé brambory, salát Boston, dýně, salát ledový, tuřín, salát římský, šalotka, houby, špenát, houby portobello, růžičková kapusta, hlíva ústřičná, všechny druhy tykve, houby enoki, řepa, ibišek jedlý, rajčata, zelené olivy, vodnice, řecké olivy, kaštan jedlý, španělské olivy cuketa | |
Nevhodné:artyčok obecný, černé olivy, slunečnice topinambur, zelená paprika, avokádo, naklíčená ředkvička, bílá kukuřice, červená paprika, žlutá kukuřice, žlutá paprika, fazol měsíční, ředkvičky, houby abalone, naklíčená sója mungo, houby shiitake |
OVOCE | |
Velmi prospěšné:třešně, grapefruit, klikve, kiwi, sušené fíky, citrony, čerstvé fíky, ananas, angrešt, tmavé blumy, černé hroznové víno, zelené blumy, hroznové víno concord, červené blumy, zelené hroznové víno, červené hroznové víno, Loganova ostružina | |
Neutrální: jablka, španělský meloun, meruňky, vodní meloun, ostružiny, nektarinky, borůvky, papája, černý rybíz, broskve, červený rybíz, hrušky, datle, švestky, bezinky, rozinky, maloplodý pomeranč, maliny, limety, jahody, meloun canang, mandarinky, ananasový meloun, muškátový meloun, maloun casaba, vánoční meloun | |
Nevhodné: banány, granátové jablko, kokosový ořech, opuncie, pomeranče, reveň, mango, tomel |
ŠŤÁVY A TEKUTINY | |
Velmi prospěšné: šťávy - zelí, klikev, mrkev, hroznové víno, celer papája, černé třešně | |
Neutrální: jablečná šťáva, ananas, jablečný mošt, švestky, meruňky, voda s citronem, okurka, grapefruit, zeleninové šťávy (doporučených druhů) | |
Nevhodné: pomerančová šťáva |
KOŘENÍ | |
Velmi prospěšné:kari, miso, česnek, petržel, křen | |
Neutrální:agar, máta kadeřavá, třtinový cukr, melasa, bazalka, hořčice (sušená), bobkový list, muškátový oříšek, bergamot, paprika, sirup z hnědé rýže, máta peprná, kardamom, jamajský pepř, karob, rýžový sirup, kerblík, rozmarýn, pažitka, šafrán, čokoláda, šalvěj, skořice, sůl, hřebíček, saturejka, koriandr, sójová omáčka, hnědý cukr, majoránka, římský kmín, bílý cukr, kopr, tomarind, mořská řasa dulse, estragon, med, tymián, kelp, kurkuma, javorový sirup, vanilka | |
Nevhodné:nové koření, chilli, mandlový extrakt, bílý pepř, anýz, tapiok, ječný slad, jablečný ocet, kapary, červený vinný ocet, kukuřičný škrob, bílý vinný ocet, kukuřičný sirup, želatina, černý pepř, kajenský pepř |
CHUŤOVÉ PŘÍSADY | |
Velmi prospěšné: organismu prospěšné přísady pro tuto skupinu nejsou, zvláště se vyhněte kečupu | |
Neutrální: džem (z přijatelného druhu ovoce), pyré (z přijatelného druhu ovoce), majonéza, hořčice, salátové dresinky (nízkotučné z přijatelných složek) | |
Nevhodné:kečup, kyselá marináda, marinovaný kopr, worcesterská omáčka, sladká marináda |
BYLINNÉ ČAJE | |
Velmi prospěšné : vojtěška, zelený čaj, lopuch, hloh, heřmánek, kořen lékořice, třapatka, šípky, zázvor, list jahodníku, ženšen | |
Neutrální: kajenský pepř, šalvěj, ptačinec, třezalka, pampeliška, sarsaparila, bez černý, americký jilm, vodilka, mateřídouška, jablečník obecný, kozlík lékařský, moruše, sporýš, petržel, bříza bělokorá, máta peprná, kůra dubu bílého, list maliníku, řebříček, šťovík | |
Nevhodné:aloe, jetel luční, podběl, reveň, vlákna kvetoucí kukuřice, senna, pískovice řecké seno, kokoška pastuší tobolka, hořec, šišák, chmel, divizna, lípa |
RŮZNÉ NÁPOJE | |
Velmi prospěšné: obyčejná káva, káva bez kofeinu, zelený čaj | |
Neutrální:pivo, červené víno, minerální voda, bílé víno, sodovka | |
Nevhodné:destiláty, černý čaj bez kofeinu, cola, obyčejný černý čaj, různé limonády |
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK | |
Červené maso, fazol obecný a fazol měsíční, semínka, kukuřice, pohanka a pšenice. | |
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ ÚBYTEK | |
Tofu, mořské produkty, mléčné produkty, zelená zelenina, mořské řasy, ananas. |
Použitá literatura: Výživa a krevní skupiny, Dr. Peter J. D'Adamo a Catherine Whitney