Zatímco krevní skupiny A a 0 tvoří v mnoha ohledech protipóly, krevní skupinu B lze s mírnou nadsázkou prohlásit za to nejlepší z obou těchto skupin. Představuje totiž jedinečnou vytříbenost na cestě evoluce, snahu spojit dohromady rozdílné lidi a kultury. Výživa lidí s touto krevní skupinou je tedy zřejmě nejvyváženější.
Lidé, jimž koluje v žilách právě tato krev, jsou většinou schopni odolávat většině závažných nemocí, častých v moderním životě, jako jsou srdeční nemoci a rakovina. Dokonce i když onemocní, mají větší šanci, že přežijí. Naopak však bývají náchylní k exotickým onemocněním imunitního systému, jako je roztroušená skleróza, chronický únavový syndrom atd.
Jaké jsou vhodné, nevhodné nebo potraviny bez závažných účinků pro lidi s krevní skupinou B?
MASO A DRŮBEŽ |
Velmi prospěšné:
jehněčí, králík, skopové, zvěřina |
Neutrální:
hovězí, krůta, bažant, játra, bizoní, telecí |
Nevhodné:
slanina, tetřev, kachna, šunka, srdce, slepice, křepelka,
kuře, vepřové, husa |
MOŘSKÉ PRODUKTY |
Velmi prospěšné:
treska, štika, jikry (kaviár), sardinky, makrela, mořský jazyk,
štika, kanic, losos, halibut, placka (ryba), mořský okoun, platýs,
ružich, hejk, mořský pstruh, polorejnok, jeseter |
Neutrální:
tuňák, kalmar, sleď, bělomasé ryby, plachetník, měkkýš abalone,
koruška, sumcovité ryby, okoun říční, pstruh duhový, hřebenatka,
kapr, mečoun, sleď (marinovaný), okounek, žralok |
Nevhodné:
ančovičky, slávky jedlé, škeble, humr, raci, želvy, uzený
losos, ústřice, krabi, hlemýždi, barakuda, vyza, chobotnice,
žáby, garnát, úhoř |
MLÉČNÉ VÝROBKY A VEJCE |
Velmi prospěšné:
sýr typu cottage, jogurt s ovocem, kefír, odstředěné
nebo 2 % mléko, jogurt, kozí mléko, mozzarella, kozí sýry, mražený
jogurt, ricotta |
Neutrální:
měkký plísňový sýr, ementál, hermelín, jarlsberg, eidam, podmáslí,
gruyére, čedar, máslo, gouda, neufchate, krémový sýr, syrovátka,
sójový sýr, parmezán, šerbet, švýcarský ementál, provolone,
plnotučné mléko, sójové mléko |
Nevhodné:
zmrzlina |
OLEJE A TUKY |
Velmi prospěšné:
olivový olej |
Neutrální:
olej z tresčích jater, olej ze lněného semínka |
Nevhodné:
olej z řepky olejky, kukuřičný olej, bavlníkový olej,
podzemnicový olej, saflorový olej, sezamový olej, slunečnicový
olej |
OŘECHY A SEMÍNKA |
Velmi prospěšné:
zde byste marně hledali vhodnou potravinu |
Neutrální:
mandlové máslo, pekanové ořechy, kaštany, játra liči,
para ořechy, hikorové ořechy, mandle, vlašské ořechy tahini,
slunečnicová semínka, mandle, slunečnicové
máslo |
Nevhodné:
kešu, slunečnicové máslo, arašídy, sezamové máslo, sezamová
semínka, pistácie, arašídové máslo, píniové oříšky, lískové
oříšky, slunečnicová semínka, mák |
LUŠTĚNINY |
Velmi prospěšné:
fazol obecný, fazol měsíční, modré fazole, červená sója |
Neutrální:
bob obecný, bílé fazole, fazole jicama, červené fazole,
semena tamarindu, zelené fazole, hrachové lusky, fazolové lusky,
fazole cannellini, zelený hrách, fazole severní |
Nevhodné:
fazole aduke, čočka zelená, fazole garbanzo, čočka obecná,
černé fazole, hrách černooký, fazole azuki, čočka červená, strakaté
fazole |
CEREÁLIE |
Velmi prospěšné:
rýžové burizony, proso, rýžové otruby, ovesná mouka,
ovesné otruby, pšenice špalda |
Neutrální:
rýžová kaše, müsli |
Nevhodné:
amarant, žito, ječmen, pšeničné otruby, pohanka, pšeničné
klíčky, kukuřičná kaše, pohankové krupky, kukuřičné lupínky |
CHLÉB A PEČIVO |
Velmi prospěšné:
chléb z hnědé rýže, pečivo z prosa, chléb z naklíčených
zrn, rýžový koláč, křupavý chléb |
Neutrální:
bezlepkový chléb, chléb z pšenice špaldy, vločkový chléb, chléb
ze sójové mouky, pečivo z ovesných otrub, nepšeničný chléb s
vysokým obsahem bílkovin |
Nevhodné:
pšeničné bagety, pečivo z pšeničných otrub, vícezrnný
chléb, žitný vita chléb, tvrdá pšenice, 100% žitný chléb, kukuřičné
pečivo, celozrnný pšeničný chléb, žitný křehký chléb |
OBILÍ A TĚSTOVINY |
Velmi prospěšné:
ovesná mouka, rýžová mouka |
Neutrální:
grahamová mouka, hnědá rýže, těstoviny ze semoliny, rýže
basmati, bílá mouka, špenátové těstoviny, mouka z pšenice špaldy,
bílá rýže |
Nevhodné:
pohankové krupky, celozrnná pšeničná mouka, mouka z tvrdé
pšenice, lepek, ječná mouka, divoká rýže, kuskus, artyčokové
těstoviny |
ZELENINA A HOUBY |
Velmi prospěšné:
červená řepa, zelená paprika, čínské zelí, žlutá paprika,
mrkev, lilek, měsíční fazole, všechny druhy sladkých brambor,
pastinák, brokolice, červená paprika, bílé zelí, růžičková kapusta,
kapusta, listová hořčice, mangold, houby shiitake, červené zelí,
brambory, květák, petržel |
Neutrální:
chřest, bambusové výhonky, houby portobello, čekanka,
zelená cibule, kopr, žlutá cibule, fenykl, tužín, křen, špenát,
salát Bibb, řepa, salát římský, houby abalone, houby enoki,
kerblík, ibišek jedlý, listy pampelišky, španělská cibule, roketa
setá, bílé brambory, zázvor, mořské řasy, pórek, všechny druhy
tykve, salát ledový, řeřicha, cuketa, celer, hlíva ústřičná,
okurka, červená cibule, štěrbák, červené brambory, česnek, šalotka,
kedlubna, naklíčená vojtěška, salát Boston, vodnice |
Nevhodné:
artyčoky, dýně, bílá kukuřice, naklíčená ředkvička, zelené
olivy, španělské olivy, avokádo, naklíčená sója mungo, černé
olivy, rajčata, slunečnice topinambur, ředkvičky, žlutá kukuřice,
tofu, tempeh, řecké olivy |
OVOCE |
Velmi prospěšné:
banány, tmavé blumy, hroznové víno concord, červené hroznové
víno, ananas, černé hroznové víno, červené blumy, papája, klikev,
zelené blumy, zelené hroznové víno |
Neutrální: jablka,
ananasový meloun, borůvky, vánoční meloun, červený rybíz, vodní
meloun, sušené fíky, broskve, grapefruit, rozinky, maloplodý
pomeranč, mandarinky, mango, ostružiny, meloun casaba, černý
rybíz, španělský meloun, bezinky, pomeranče, angrešt, švestky,
kiwi, jahody, limeta, meruňky, meloun canang, třešně, muškátový
meloun, datle, nektarinky, čerstvé fíky, hrušky, kumkvát, maliny,
citron, Loganova ostružina |
Nevhodné:
kokosový ořech, opuncie, reveň, tomel, granátová jablka |
ŠŤÁVY A TEKUTINY |
Velmi prospěšné:
šťáva ze zelí, ananasová šťáva, papájová šťáva, šťáva
z hroznového vína, šťáva z klikve |
Neutrální:
jablečná šťáva, voda s citronem, celerová šťáva, grapefruit,
švestky, meruňková šťáva, šťáva z černých třešní (srdcovek),
pomerančová šťáva, jablečný mošt, zeleninové šťávy (podle povol.
druhů), okurková šťáva, šťáva z mrkve |
Nevhodné:
rajčatová |
KOŘENÍ |
Velmi prospěšné:
kajenský pepř, petržel, křen, zázvor, kari |
Neutrální:
agar, pažitka, bazalka, koriandr, kapary, kopr, karob,
rozmarýn, javorový sirup, sůl, miso, hnědý cukr, muškátový oříšek,
estragon, chilli, rýžový sirup, červený vinný ocet, kerblík,
třtinový cukr, hřebíček, sirup z hnědé rýže, římský kmín, kardamon,
česnek, řasa kelp, šalvěj, máta kadeřavá, sójová omáčka, sušená
hořčice, tamarind, paprika, vanilka, jamajský pepř, bílý vinný
ocet, anýz, čokoláda, bergamot, kurkuma, kmín, mořská řasa dulse,
med, šafrán, majoránka, saturejka, melasa, bílý cukr, oregano,
tymián, máta peprná, jablečný ocet |
Nevhodné:
nové koření, černý pepř, skořice, kukuřičný sirup, želatina,
ječný slad, tapiok, mandlový extrakt, bílý pepř, kukuřičný škrob |
CHUŤOVÉ PŘÍSADY |
Velmi prospěšné:
organismu prospěšné přísady pro tuto skupinu nejsou |
Neutrální:
jablečné máslo, sladká marináda, majonéza, marinovaný kopr,
kyselá marináda, pyré, worcesterská omáčka, salátové dresinky
(nízkotučné z povolených složek), džem (z povolených druhů ovoce),
zvýrazňovače chuti, hořčice |
Nevhodné:
kečup |
BYLINNÉ ČAJE |
Velmi prospěšné
:zázvor, list maliníku, petržel, máta peprná, lékořice,
šaljvěj, ženšen, šípky |
Neutrální: vojtěška,
sarsaparila, heřmánek, mateřídouška, třapatka, bříza bradavičnatá,
zelený čaj, šťovík, moruše, třezalka, kajenský pepř, list jahodníku,
pampeliška, sporýš, vodílka, řebříček, jablečník obecný, lopuch,
americký jilm, ptačinec, kozlík lékařský, bez černý, kůra dubu
bílého, hloh, kořen lékořice |
Nevhodné:
aloe, reveň, pískavice řecké seno, kokoška pastuší tobolka,
divizna, jetel luční, vlákna kvetoucí kukuřice, šišák, chmel,
podběl, senna, hořec, lípa |
RŮZNÉ NÁPOJE |
Velmi prospěšné:
zelený čaj |
Neutrální:
pivo, káva bez kofeinu, obyčejná černá káva, černý čaj
bez kofeinu, obyčejný černý čaj, červené víno, bílé víno |
Nevhodné:
destiláty, minerální vody, různé druhy sodovek, limonády,
cola |
POTRAVINY
PODPORUJÍCÍ VÁHOVÝ PŘÍRŮSTEK |
Kukuřice, čočka, arašídy, sezamová semínka, pohanka,
pšenice. |
POTRAVINY PODPORUJÍCÍ
VÁHOVÝ ÚBYTEK |
Zelená zelenina, maso, vejce, nízkotučné mléčné
výrobky, játra, lékořicový čaj. |