A teď jedna lahůdka - recept na polévku mandalovku (originální nápad Hely Čadové ze Žinkov, vyzkoušený a ověřený účastníky kurzů ART[TERRA)
Mnozí z Vás už se setkali s kruhovým obrazcem zvaným mandala. Ale že jste ještě nikdy neslyšeli o jídle nazvaném mandalovka, ani jste ho doposud neochutnali? Z toho si nic nedělejte - a honem vyzkoušejte:
Jak se tedy mandalovka připravuje? Úlně jednoduše - napřed se tvoří potom se vaří! Že jste ještě nikdy neslyšeli o tom, že by se obraz mohl vařit? Nevadí!
Co budeme potřebovat: to, co nám k vaření vydá naše spížka, kredenc příp. sklep - polévkovou zeleninu, brambory, česnek, cibuli, těstoviny, rýži, luštěniny všeho druhu, koření zelené i cizokrajné, sůl…
Zkrátka vezmeme naši zásobárnu potravin (darů Matky Země) zprava doleva a zleva doprava a uděláme si na kuchyňském stole výřad jednotlivých matérií. Než se pustíme to tvorby, nejprve za pomoci všech našich smyslů i mimosmyslů ochutnáme, co vlastně všechno máme k dispozici. Jinak vnímá zrak, jinak sluch, čich anebo hmat … a naše mimosmysly!
Po ochutnávce výtvarného materiálu přistoupíme k vlastní tvorbě: Na papírové čtvrtce velikosti A2 nebo A1 (podle zvoleného materiálu) si nakreslíme kružnici a vyznačíme střed. Dále se necháme vést naší intuicí (nejlépe necháme ruce, aby bez zapojení rozumu tvořily samy) - a z vybraných plodin vytvoříme kruhový obrazec - MANDALU. Pokocháme se svým dílem, můžeme se pochlubit i příbuzenstvu.
Pak už jen přistavíme hrnec přiměřené velikosti, vsypeme do něho vytvořenou mandalu, zalijeme vodou (množství odpovídá tomu, jak hustou polévku rádi jíme), postavíme na sporák, uvedeme do varu a dále vaříme už jen na mírném ohni do změknutí všech surovin.
Zvláštností mandalovky bývá, že - aniž by to člověk měřil - je jí přesně akorát podle počtu strávníků, kteří k jídlu přijdou (a to včetně těch neohlášených)…
Zaměření: Nevyplněno
Kontakt: Letohradská 62
170 00 Praha 7
233 378 206
602 958 687
artterra.zde.cz
Web: Nevyplněno
Telefon: Nevyplněno