Módní trendy, diktující být fit a nejlépe také štíhlý a mladistvě vypadající, jednoznačně dávají přednost konzumaci bílého masa, tedy drůbežímu a rybám, před masem červeným. Člověk je nicméně tvor hloubavý a raději než všeobecným pokynům dá jistě přednost přesvědčivým nebo alespoň konkrétním argumentům. Nabízíme tedy ty nejdůležitější.
Obsah kalorií mluví jasně pro drůbeží
Dbáme-li na štíhlou linii nebo o ni třeba teprve usilujeme, je drůbeží maso přirozenou volbou. Pochopitelně nemám na mysli tučné kachny nebo husy, ale kuřecí a krůtí maso. Pokud máme přístup ke zvěřině, také toto maso, správně a dietně upravené, je nejen chutné, ale také vhodné při redukční dietě. Pro srovnání:
Energie v KJ na 100 g masa: | |
kuře průměr |
520
|
kuřecí prsa |
430
|
krůta průměr |
550
|
krůtí prsa |
450
|
husa průměr |
1470
|
kachna průměr |
1610
|
králík průměr |
680
|
bažant průměr |
480
|
jelen průměr |
430
|
koroptev průměr |
460
|
srnčí kýta |
430
|
hovězí přední |
960
|
hovězí zadní |
760
|
hovězí svíčková |
620
|
jehněčí průměr |
1140
|
mleté maso |
1390
|
telecí kýta |
580
|
telecí bok |
930
|
vepřová krkovice |
1200
|
vepřová kýta |
850
|
vepřové libové |
1000
|
vepřové prorostlé |
1440-1990
|
filé z tresky |
300
|
kapr |
530
|
krab |
400
|
krevety |
310
|
losos |
850
|
makrela |
700
|
Skvělá chuť drůbežího
Drůbeží maso je křehké, přesto dostatečně jemné a šťavnaté, aby pro něj i průměrná kuchařka našla skvělé využití. Navíc je zdrojem plnohodnotných bílkovin, minerálních látek a vitamínů. Pokud alespoň jedenkrát týdně do svého jídelníčku zahrneme také maso rybí, bez červeného masa se snadno obejdeme po stránce chuťové a tělu přitom poskytneme dostatečný zdroj nezbytných látek.
Protože kuřecí maso je jemné, při jeho zpracování bychom měli postupovat opatrně.
Drůběží maso je také zdravější
Také našemu zdraví mnohem více prospívá konzumace drůbežího masa. Tučné maso je totiž nejen na obtíž naší štíhlé linii, musíme také myslet na svůj cholesterol atd, kde červené maso prostě nevyhraje. V souvislosti s ptačí chřipkou se sice vyskytly obavy a také v jídelníčku u nás se projevily výkyvy v poptávce po drůbežím mase, tyto obavy ale nejsou na místě. Nemoc se může přenést pouze při kontaktu s uhynulým nebo živým zvířetem či jeho výkaly a peřím, virus se ale při teplotě nad 70 stupňů Celsia ničí, a to prakticky okamžitě.
U červeného masa existuje strašák v podobě „nemoci šílených krav“, tady ale rovněž pomůže jednoduchá tepelná úprava. Ovšem je zde jiný problém, o které se málo ví nebo alespoň málo mluví. Bylo prokázáno, že lidé, kteří pravidelně konzumují větší množství červeného masa nebo uzenin denně, jsou vystaveni až třikrát většímu riziku onemocnění rakoviny, a to především rakoviny střev.
Cena hraje také svoji roli
Drůbeží maso je pořád ještě levnější, než maso vepřové nebo hovězí. Trochu jinak je to pochopitelně s cenami krůtího nebo třeba králíka či rybího masa, ale pořád je ta cena poměrně výhodná.