Při jídle je důležité oddělovat proteiny a uhlohydráty, protože jinak dochází k rychlému kvašení a poté k zažívací potížím. To je základ systému stravování podle Haye ( viz Dělená strava na www.zdravi4u.cz ).
- Maso samo o sobě by nevadilo, ale používáním chemikálií je v současné době zbaveno přirozených vlastností, takže z biologické potraviny se stává potravina chemická.
- Bakterie, houby, zvláště candida, se vrhají na každé nestrávené jídlo a vylučují přitom toxiny, které jsou potencionálními karcinogeny.
- Rýže, kukuřice, proso, pohanka a bere meal ( neobsahují žádný gluten a jsou proto lepší. Ale mnozí pacienti s rakovinou nesnášejí ani bezglutanová zrna, a to kvůli kontaminaci. Každý člověk je jiný a je to otázka pokusů a omylů, aby se zjistilo, je-li člověk na určitou obilovinu alergický nebo ne.
- V mnoha potravinách je přítomno bakteriální, virová nebo houbová kontaminace a výsledkem protestu těla je nadýmání.
- Vegetariánská dieta není řešením, protože obsahuje mnoho potravin infikovaných kvasinkami, např. houby, mléčné výrobky, ořechy, luštěniny a ovoce.
- Ječmen, žito, pšenice, oves - mají vysoký obsah glutenu. Moderní hybridní obilniny mají vysoké procento proteinů v jiné formě než dřívější druhy, jsou lepkavější a elastičtější, s čímž si tělo neumí poradit. . Dnešní oves má vyšší hladinu proteinů než dříve.
- Pamatujte si, že čím déle je potrava v žaludku, tím více se tvoří hlenu, což může vést k infekcím, vředům a změně volných radikálů.
- Luštěniny vařte vždy pomalu a dlouho a než je začnete jíst, vezměte si vitamín C, který na každý toxin působí jako antioxidant. Při vaření luštěnin je dobré přidat do hrnce trochu mořských řas nebo chaluh, , aby se volné radikály " rozprášily ", jestliže tyto řasy a chaluhy nechcete potom jíst, můžete je po chvíli vyndat. Mnohé luštěniny obsahují karcinogenní látky, zvláště červené ledvinové fazole, sója ( a všechny výrobky z ní ), boby ( které by se měly máčet ve vitamínu C, aby se neutralizovaly sloučeniny, které oxidují, nejlepší luštěniny jsou body mung, čočka, boby azuki, zelené fazole a cizrna, a jsou ještě lepší, jsou-li trochu naklíčeny ( všechna uvedená zrna obsahují menší množství sloučenin síry, když jsou malá ).
- Dobrými ořechy jsou mandle, lískové ořechy, kešu ( když nejsou polámané), ananasová jádra, kaštany, kokosové ořechy ,. Meruňková jádra, špatné ořechy jsou Brazilky, vlašské ořechy, pekanové ořechy ( které jsou barevné a mají velké množství přirozené houby), pistácie, burské oříšky.
- Dobrými semeny jsou dýně, seznam, , slunečnice a lněná semena. Nejdříve je máčejte ve vitamínu C, který způsobí, že jejich minerální látky jsou lépe využitelné, máčejte je přes noc. Jestliže je nenamočíte, je dobré je alespoň postříkat roztokem vitamínu C. Semena můžete rozmixovat, jsou výborná ke snídani, protože jsou snadno k dostání, snadno stravitelná a mají dostatek enzymů a aminokyselin i velkou škálu minerálních látek a vitamínů.
- Tropické ovoce je dobré jako příležitostná pochoutka, např. papaya, ananas, kiwi, mango, meloun, banány.
- Sušené ovoce obsahuje vždy houbové usazeniny, proto je vždy umyjte v horké vodě nebo máčejte ve studené minerálce s vitamínem C( asi 1 g na čtvrtlitr vody ).Meruňky Hunza jsou dobré, stejně jako datle, švestky často vyvolávají větry.
- Nikdy neužívejte kvasné extrakty, které urychlují tvorbu baktérií. Dobré přílohy jsou křen, hořčice,tahini, Veron ( kde jsou kvasinky jiného druhu, než jsou normální ), míso ( má užitečné bakterie ), bezlepková sojová omáčka ( jako je Tamari ).
Nakladatelství Erika, s.r.o., kniha Jde o život
Iva Hédlová podle Dr. Nadyi Diates, Normana Jollymana