Zimu vnímáme jako období chladu, který působí na tělo zvnějšku. Jak správně tušíte, abychom vyrovnali působení této jinové energie, je třeba tělo zahřívat. Zvláště pak ledviny, které spolu s močovým měchýřem tvoří prvek Voda a ten se přímo váže k zimnímu období.
Samozřejmě záleží na naší tělesné konstituci, resp. konstitučním typu a případné energetické dysfunkci těla.
Pokud jste Vlhký typ (Voda) jako já, je pro Vás doplnění jangu zvláště vhodné.
Na doplnění jangu je tedy dobré konzumovat vývary, vařené 8 a více hodin, z kostí zvířat či mořských řas, doplněné zeleninou, luštěninami. Doporučuji také jíst maso kuřecí, jehněčí a skopové. Za velmi vhodné považuji pokrmy zapečené v troubě, různé nákypy apod. Dále tofu, tempeh a trocha zázvoru také neuškodí.
Pokud ovšem trpíte prázdnotou jin, je dobré v tomto období doplňovat esenci ledvin. Tedy konzumovat potraviny jako jsou fazole azuki, černé sojové boby, mořské řasy, mořské i sladkovodní ryby, morek z kostí a další. Klasický čínský recept pro toto období je vývar z prasečích ledvin s bílou ředkví.