V pšenici a dalších obilných potravinách je obsažen protein zvaný lepek. Nejpravděpodobnější výhodou vyřazení lepku je zmírnění gastrointestinálních problémů, které se objevují u lidí citlivých na lepek po sportovním výkonu. Ne všechny složky rozloženého lepku umí tělo snadno vstřebat přes žaludeční stěnu do krevního systému. Mohou působit tak, že přitahují vodu do střev a ústí v průjmy a křeče během sportovního výkonu, protože jsou osmoticky reaktivní (mohou měnit pohyb vody uvnitř těla). Vysoce intenzivní činnost (například profesionálních sportovců, na jejichž výkony spoléhají jak oni sami, tak jejich týmy a sázkaři na bookmaker-expert.com) odvádí krev z trávicího systému, což vede k nedostatečnému okysličení a zánětu. Během cvičení je trávicí systém obzvláště náchylný. Z těchto důvodu se u některých lidí po konzumaci velkého množství lepku v potravě mohou při cvičení objevit gastrointestinální problémy, ale tento proces je zatím spekulativní.
Objevit potraviny, které neobsahují žádný lepek, může být velmi náročné. Lepek je ve výrobcích, které konzumujeme, velmi rozšířený. Z tohoto důvodu, pokud sportovci nejsou schopni konzumovat potraviny, které jsou pro ně snadno dostupné, může být pro ně obtížné se efektivně stravovat při aktivitě a zajistit si zdravou regeneraci. Bezlepkový sportovec nebude schopen udržet krok se soutěží, pokud vyhýbání se lepku způsobí přetížení a/nebo zkrácení tréninkové adaptace v důsledku nedostatečného příjmu kalorií, bez ohledu na to, zda skutečně způsobuje gastrointestinální problémy. Bezlepková dieta zvyšuje riziko nedostatku železa, vlákniny a následujících typů vitaminů skupiny B: B1, B2 a B3. Může také stát o 242 % více než běžná strava, ve které je stejný počet kalorií. V důsledku toho musí člověk, který dodržuje bezlepkovou dietu, dbát na to, aby vhodně doplňoval palivo pro své cvičení.
V randomizované kontrolované studii dodržovalo 13 zdravých dobrovolníků po dobu sedmi dnů bezlepkovou dietu a zároveň plnili úkol vytrvalostního běhu na čas. Studie byla publikována v časopise Journal of Science and Medicine in Sport v prosinci 2015. Tytéž osoby podstoupily test 10 dní po testu a vyměnily svačinu za takovou, kterou po dobu 7 dní neměly. Nebyly zjištěny žádné rozdíly oproti době, kdy sportovci konzumovali bezlepkovou stravu nebo stravu obsahující lepek, v následujících oblastech: výkon v časovce, gastrointestinální příznaky, subjektivní pocity pohody nebo známky střevního poškození. Zdá se tedy, že bezlepková dieta není ani užitečná, ani škodlivá, pokud sportovci jedí dostatečně a úspěšně doplňují nedostatek vitaminů.
Nejčastějším nedostatkem složek, který vzniká při konzumaci bezlepkové diety, je nedostatek železa, vlákniny a vitaminů skupiny B (B1, B2 a B3). Tyto často chybějící živiny lze nalézt v následujících bezlepkových potravinách:
Bezlepková dieta by neměla být přijímána za účelem zvýšení sportovní výkonnosti, ale pouze z osobních preferencí. U lidí bez přecitlivělosti na lepek nemá dodržování bezlepkové diety ani negativní, ani pozitivní vliv na gastrointestinální příznaky ani na výkonnostní výsledky. Je však důležité poznamenat pod čarou: Z bezlepkové diety je často vyřazena další složka stravy, u které byl prokázán vliv na výkonnost. Tato informace může pomoci pochopit, proč mnoho sportovců do určité míry omezuje lepek, protože mají pocit, že jim to pomáhá k lepším výkonům. Jedná se o skupinu cukrů s krátkými řetězci (sacharidy s krátkým řetězcem), které se ve střevech špatně vstřebávají a nazývají se FODMAP (zkratka pro fermentovatelné oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly). FODMAP by však potřeboval samostatný článek a přístup, abychom zjistili, proč může pomoci vysvětlit údajné výhody bezlepkové diety. Tak zůstaňte na pozoru…