I když je zřejmé, že západní medicína používá mnoho nevhodných metod, má nemálo z nich své postupy dokonce obrácené. Přijde-li nějaká lehčí nemoc, jako např. chřipka, angína apod., zvykli jsme si poslouchat naše starostlivé lékaře ve víře brzkého uzdravení. Necháme si předepsat několik léků, ulehneme do postele v přehřáté místnosti, necháme si podstrojovat velmi chutná a energetická jídla a nadmíru nápojů v podobě sladkých nebo kyselých čajů a v klidu očekáváme brzké uzdravení. Jenomže, kde nic, tu nic.
Jak se říká, nemoc se léčí s léky dva týdny a bez nich 14 dní. Smutné přitom je, že nám umělé léky téměř vždy poškodí nějaké orgány. Odhaduje se, že 80-90 procent veškerých léků je naprosto zbytečných. V případě lékařů jde spíše o rutinní práci, připomínající nemoc z povolání. To dokazuje naprostá většina makrobiotiků. Nezřídka se stává, že zredukují na nulu i kolem deseti druhů léků, jež dříve, kdy se makrobioticky ještě nestravovali,museli denně užívat. Snadno pak z takových dávek přijde nějaká zákeřná choroba. Totéž platí u pěstitelů bio-potravin. Spoléháme na ně a prosíme, aby se nevzdávali! Dalším bodem je energie potravin
Při nemoci se většinou dostavuje i nechutenství. Jakoby tělo vědělo o svém zanešení a samo se rozhodlo půstem čistit. Je samozřejmé, že zanešená střeva, ledviny nebo játra, včetně mnoha buněk, jsou jen zdrojem hnilobných a jiných bakterií včetně problémů v jejich správné funkci. Při hladovce se tělo nemusí zabývat trávením a vnitřní očista je mnohem dokonalejší. Letité usazeniny v trávicích orgánech, hlavně ze živočišných produktů, začínají odcházet spolu se zapáchajícím potem, podkožním tukem a hlavně mikroorganismy, které vyvolávají nemoce. Je-li organismus dostatečně čistý, uzdravení přijde rychle i s novým, ještě dokonalejším pocitem chutě k jídlu. Jsou známé případy, že se organismus dlouhodobým hladověním dokonce "vyčistil" i od zhoubných nádorů. Jsou uvedené důvody dostatečným důkazem o obráceném postupu?
Přejdeme k nápojům. Doporučuje se mnoho pít, aby se nečistoty z těla lépe vyplavovaly. Jakoby se zapomínalo na problémy z převodnění. Stejně jako se mohou ledviny, játra nebo i kůže sesycháním nezdravě zmenšit, tak mohou i zvodnatět a vykazovat známky hnití. Co je mokré, rychle se kazí a je jedno, zda se jedná o potraviny nebo lidské orgány. Přidáme-li do nápojů cukr, citron, vitamin C nebo jiná extrémně kyselá oslabující dochucovadla, můžeme tím proces zkázy urychlit, až na možné vyřazení z funkce.
Totéž platí pro kávu, čokoládu i ovoce, které je svým složením spíše nápojem! Co myslíte, že zapříčiňuje cukrovku nebo selhání ledvin s nutností dialýzy? Buď jsou orgány natolik oslabené a nafouklé, že produkují např. nečinné hormony nebo se stáhnou a nevyprodukují nic. Nepijme proto více, než musíme.
A jak je to s teplem? Já bych řekl zase obráceně. Zavzpomínáme-li na základní školu a vědomosti z chemie, vybaví se nám jistě i jedna ze základních podmínek vzniku chemické reakce - a to je teplo. Uvědomíme-li si, že i viry a živiny z naší stravy jsou makromolekuly, mezi nimiž pobíhají chemické reakce, zajišťující i jejich reprodukci, není nic jednoduššího, než je zchladit. Otužování je sice dobrá prevence pro zdraví, ale jak s ním zacházet při nemoci, abychom ji nepřechodili a v budoucnosti se nevystavili těžkým následkům?
Zde je nutno zapojit cit a nebát se poradit se se zkušenějšími. Mnoho by vám řekla i kniha od Sebastiana Kneippa. Prostě spát a ležet pod tak silnými pokrývkami, abychom neměli pocit chladu a tělo se neoslabilo nebo tepla, při kterém by se nežádoucí mikroorganismy vesele množily. Se zvyšováním teploty tělo urychluje i reprodukci nepříjemných mikroorganismů a pochybuji, že několikahodinové pocení v přehřáté posteli vyplaví více původců nemoci, než se jich stačí vytvořit.