Tělo funguje jako komplexní organismus. Potřebuje svou stravu, své palivo. a podle toho, jak je krmeno, funguje.
Věříte tomu už?
Asi ano, proto držíte tuto knihu. Začnu tím nejzajímavějším: je tu několik velice zajímavých receptů ze superpotravin, koření a bylinek, které nám ozdraví organismus. A některé ty superpotraviny jsou i z českých luk a hájů. Moje oblíbená kopřiva. Nebo vývary z hub a kostí – naprostý všelék. Kniha Život bez zánětu nás naučí, jak si poradit v džungli (ne)zdravých potravin.
Autor již napsal několik knih o tom, jak chronický zánět v těle snadno vzniká stravou, kterou máme běžně k dispozici. Toto vše nám znovu zopakuje, vysvětlí a připraví nás na to, že se sebou budeme chtít něco udělat. Kde to jen jde, podporuje svá tvrzení studiemi a výzkumy (i viz seznam na konci knihy).
A jak je tedy nutno přemýšlet o tom, co jíme.J ak tělu zbytečně neubližovat a pomoci mu vyloučit a zpracovat to, co úplně zdravé není. Co tu tedy najdete kromě praktických tipů a receptů?
Sílu bylinek a koření
Kniha potěší každého, kdo se zajímá o bylinky, najdete tu mnoho zajímavosti, citovaných výzkumů i o obyčejné, leč pro zdraví nesmírně vzácné české kopřivě. Zázvor, aloe vera, ale i jiné byliny či koření. Drobnosti, kterými může ošperkovat vše co vaříte.
Je dobré o těchto bylinkách a koření vědět, protože tyto malé špetky se počítají!
Dotýkáme se tady i esenciálních olejů.
Jinak poskládaná strava
Na názorných příkladech autor probírá jídlo, které běžně jíme. Víte například, že se často pohybujeme v úzké výseči jedlých potravin, bylin, rostlin – a často je ještě špatně zpracováváme? To staré známé třeba začneme připravovat jinak. A najdeme odvahu sem tam zkusit a zařadit do jídelníčku něco jiného, nového.
Sladidla
A čím sladit? Který cukr ne, a který ano? Na zoubek se podívá také umělým sladidlům.
Jak funguje tělo
Čemu jsou naše geny během milionů let uzpůsobené? Autor popisuje principy, jak lidské tělo funguje a tím po přečtení této knihy získáme pocit, že víme, co se v nás děje, když sníme balíček chipsů. A co se stane, když sníme fermentovanou zeleninu. Pokud tušíme alespoň v hrubých základech co naše tělo potřebuje, s větší motivací budeme vybírat do jídelníčku vhodnější potraviny.
A výsledek: možná ten, že místo kávy si ráno dám smoothie z červené řepy.
O autorovi:
MUDr. David Frej je autorem knih Ajurvéda, Ajurvédské recepty pro zdraví, Šťávy a míchané nápoje z přírody, Zánět – skrytý zabiják, Biologické hodiny a Tučné superpotraviny a oleje, Zdravé střevo a další.
Knihu (a další tituly od Davida Freje) najdete na: https://www.eminent.cz/kniha/633_zivot-bez-zanetu