Čistá voda osvěží na těle i na duchu. Obohacená o bylinky, vůně květin, ovoce, zeleniny a aromatického koření z celého světa, ach – už jen ta představa. Na jaře pampelišky, v létě levandule, na podzim skořice a v zimě hřebíček a křížaly… Nebylo těžké v jedné větě proletět letem světem celý soubor receptů od Radmily Zrůstkové. Část se jich totiž nesmazatelně zaryje do hlavy a máte co dělat, abyste netruchlili nad tím, že teď asi zrovna kombinaci borůvek a levandule nezkusím. No co, ale je to důvod, proč se těšit na léto!
Vlastně už i na jaro, čas neuvěřitelně letí a s touhle knihou se budete těšit na chutě a vůně každého ročního období.
POTĚŠENÍ I INSPIRACE
Nejvíce mne potěšila autorka tím, že nám dává volnou ruku k vlastní tvorbě. Její recepty jsou tudíž inspirací, která rozjíždí fantazii neskutečným způsobem….
…mlsavě budete hledět na nejrůznější chuťové a voňavé kombinace a už se hlavou začnou honit nejrůznější vlastní vymyšlené kombinace. Takže mi v paměti zůstala kombinace levandule a borůvek – a tady bych se nebála z toho klidně udělat i smoothie. Také aronie, černý rybíz a květ měsíčku lékařského – tady bych se asi smoothie trošku bála, přece jen dřevitá silná vůně měsíčku… no i když… nemálo času jsem strávila úvahami nad tím, jestli se to náhodou k té divoké vůni rybízu nebo aronie nehodí naprosto dokonale. Vidíte to? Už se vám honí hlavou nápady.
A zrovna takovéto přemýšlení je táááák slastné…
Jak je voda úžasná!
Velmi hladivé je také pojednání o vodě, několik stránek je věnováno vodě samotné, její kvalitě, jejímu energetickému nabíjení a rozdílům mezi vodou. Citliví lidé pocítí rozdíly v chuti vody a ne vždycky je voda tak úplně energeticky vhodná. Právě přídavky rostlin a přírodních prostředků ji změkčují v našich očích a stává se pak nosičem nejen vůní a chutí, ale také příjemné nálady. Ostatně ale víte co? Tohle si musí každý vyzkoušet sám.
O autorce:
Radmila Zrůstková se věnuje výtvarné činnosti, vytváří hedvábné módní doplňky a společenské šaty a oděvy pod značkou Rakay Original. Dlouhodobě se zajímá o zdravý životní styl a raw food, které jí významně zlepšily zdravotní stav a psychickou pohodu. Věnuje se přednáškám, kurzům přípravy raw food a organizuje veganské večeře v Novém Boru a České Lípě.
Napsala kuchařku syrových receptů Zdravě a syrově a s MUDr. Davidem Frejem průkopnické dílo Štávy a míchané nápoje z přírody. Vedle pravidelných rubrik Raw food a Životadárné nápoje se v měsíčníku Regenerace podílela na speciálech Biostrava, Prameny omlazení, Biostrava v zimě, Jak žít s cukrovkou nebo Osvěžující a léčivé nápoje a pokrmy.
Vydalo nakladatelství Eminent, 2017, www.eminent.cz