Staří Turkové o kávě tvrdili, že musí být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska. Je jen málo radostí, které si člověk může tak snadno a levně dopřát jako dobrý šálek kávy. Jak poznat kvalitní kávu a jak ji připravit, aby si na ní pochutnaly skoro všechny naše smysly - zrak, čich a především chuť?
Než si povíme něco o přípravě tohoto nápoje, trošičku se zamysleme nad kávou jako takovou. Kofein, v ní obsažený je totiž předmětem mnoha diskuzí na téma zdraví. Pokud si denně dopřejeme skutečně jen pár šálků na chuť a pohodu, zdraví rozhodně neškodí. Možná právě naopak, protože kofein, známý především svou schopností stimulace a zlepšení soustředění na krátkou dobu má příznivý vliv na trávení a může být proto i vhodným doplňkem dietního režimu (pokud nemáme ve zvyku si život řádně osladit v podobě cukru v tomto voňavém nápoji).
Když kávu kupujete v obchodě, dobře si všímejte označení na obalu. Pokud se setkáte s termínem Brazilian, jedná se o kávu, pěstovanou v nižších výškách, které jsou masově sklízeny, které ale nemají pranic společného s Brazílií. Komerční kávy mají vysoký obsah káv Brazilian, stejně jako většina instantních káv. Kávy robusta (Coffeas robusta) jsou vysoce odolné vůči nemocem a rostou dobře i v nižších polohách, nemají však onu chuť a vůni příznačnou pro nejlepší kávy arabica. Většina zrn robusta končí na evropském trhu, kde se používají na espreso a stolní kávové směsi. Skutečný milovník kávy nejspíš sáhne po typu arabica. Problém je v tom, že pouze 20 % kávy takto označené poskytuje skutečně onu sladkou kvalitu, zbylých 80 % mají často nějakou vadu, takže spadají do nižších tříd. Zde doporučuji všímat si, zda je na balíčku označení A, jež by mělo být zárukou nejvyšší jakosti. Je na každém z nás, aby si našel tu značku a typ, který bude právě jemu vyhovovat. Je ironií, že kávy, které mají tu nejjemnější a nejexotičtější vůni, mají často jen slabou, nevýraznou chuť, zatímco kávy se slabou vůní chutnají famózně.
Dalším hlediskem kvality kávy je mletí. Samozřejmě, že rychlejší a pohodlnější je kupovat si již mletou kávu. Ovšem pokud chcete mít skutečně čerstvou kávu, nejlepší je koupit si pražená kávová zrna a ta si doma umlít. S jednoduchým elektrickým strojkem umelete dvě lžičky kávy pro jeden šálek za patnáct vteřin. Čím jemněji je káva mletá, tím menší doba je třeba na její louhování - zhruba čtyři minuty a tím bude i intenzivnější chuť. Středně hrubou kávu louhujeme čtyři až šest minut a šest až osm minut je třeba na hrubozrnou kávu. Některé druhy mletých káv jsou po umletí pulverizovány, neboli rozmělněny na prach.
Aby káva chutnala, musí být přiměřeně silná. Vždy je jednodušší rozředit příliš silnou kávu, se slabým nápojem už toho moc nenaděláme. Na jeden běžný šálek kávy použijte dvě vrchovaté lžičky kávy a dva decilitry vody.
Voda, kterou zaléváme oblíbený nápoj, by měla mít teplotu 93 stupňů Celsia. Chuť a kvalita připravované kávy vždy úzce souvisí s kvalitou vody na ni použité.
Šálek je vždy vhodné předehřát, aby se v něm káva udržela delší dobu horká. Nejlepší je před samotným rozlitím kávy vlít do šálku vařící vodu, přikrýt miskou a zase vodu vylít. Tento postup je však zbytečný pro ty labužníky, kteří nechají vždy kávu vychladnout a teprve pak si na ní skutečně pochutnají. Říká se, že studená káva je dobrá pro krásu, no, a něco na tom možná bude :-))
Pokud chcete připravit pravou tureckou kávu, odměřte čtyři lžičky pulverizované kávy na jeden až jeden a půl šálku vody a přidejte čtyři lžičky cukru. Smíchejte vše v konvici. Nikdy nenaplňte konvici více než do dvou třetin. Přiveďte k varu na středně silném plamenu a po chvíli odstavte, aby se směs uklidnila. Tuto proceduru opakujte ještě dvakrát. Pokaždé přitom nechte kávu zklidnit. Pak sundejte z ohně a lžičkou odeberte trochu krémové pěny, která se zatím utvořila na povrchu kávy. Tu rozdělte do připravených šálků. Pak nalijte kávu, ale nemíchejte. Malé šálky jsou dostačující, neměly být však naplněny víc než do dvou třetin.
Přeji dobrou chuť