Jste zde


Billa leták vám pomůže přípravu jídel podle krevních skupin velmi zlevnit!
Esoterika.cz

 

Krevní skupiny A, B, 0 a AB mají prokazatelně jiné nároky na stravování. Každá krevní skupina s sebou nese jiný metabolismus, a tím pádem i jiné potřeby ve složení potravy a také na dobu, kdy je vhodné potravu přijímat. Ovšem i když máte v rodině více krevních skupin, není nutné panikařit. Billa leták vám díky výhodným nabídkám pestrých skupin potravin umožní levné nákupy i pro širší spektrum zachycené v nákupním seznamu.

Krevní skupin AB je nejmladší a nejkomplikovanější

Krevní skupina AB je nejmladší krevní skupinou, která se vyznačuje kombinací vlastností krevní skupiny A i krevní skupiny B, přesto má však ve výsledku vlastnosti jiné. Na rozdíl od „Aček“ a „Béček“ například může směle konzumovat rajčata, a tak se podíváme na recept s rajčaty, která se v Billa letáku často dají vybrat s výraznou slevou, zejména v letních měsících, kdy jejich sezóna vrcholí. 

Odborníci doporučují pro účely tepelné úpravy v zimě kupovat rajčata nakládaná v konzervách. Proč? Protože konzervy se dělají právě z nejlevnějších, ale zároveň z nejkvalitnějších rajčat, která rostla na přirozeném slunci během letních měsíců. Zimní skleníková rajčata nenabídnou ani polovinu tělu prospěšných látek ve srovnání s letními rajčaty zavařenými ve sklenici nebo konzervě, případně v tetrapaku.

Pečený králík s rajčaty a další zeleninou podávaný s quinoovou rýží

Pro přípravu pečeného králíka není nutná dlouhá příprava. Do pekáče dáme cirka 2 – 3 dcl vody, poklademe králičí maso, které jsme předtím nasolili a posypali kořením - nejlépe v podobě bylinek. Základem je rozmarýn, který neutralizuje masové aroma, dále použijeme některé z doporučovaných koření pro krevní skupinu AB, což je například česnek, kari nebo petržel. Vynikající je v tomto receptu i bobkový list.

Vše zasypeme nakrájenými rajčaty a další zeleninou, kterou namícháme dle vlastní chuti. Lidé s krevní skupinou AB mohou vybírat z těchto druhů zeleniny: mangold, kapusta, červená řepa, listová hořčice, brokolice petržel, květák, pastinák, celer, okurka, lilek. Zeleniny lze namíchat více druhů, ale ty další již budou ke krevní skupině AB neutrální, nikoliv vyloženě prospěšné - pokud chcete šetřit, můžete vybírat z toho, co si pro vás připravil Billa leták příští týden

Vše polijeme olivovým olejem a znovu posypeme bylinkami. Pekáč s masem a zeleninou přiklopíme a vložíme do trouby vyhřáté na cirka 130 – 150 stupňů. Čím méně, tím déle se bude maso připravovat, ale tím více šťavnatosti a prospěšných látek v něm zůstane. Počítejte zhruba s dvěma až třemi hodinami pečení. 

Mezitím si připravíme quinoovou rýži, a to tak, že quinou namočíme na 20 minut do studené vody, aby se rozpustily její hořké látky. Pak slijeme. Na olivový olej dáme osmahnout rýži, později přidáme quinou a zalijeme vodou v poměru cirka 1,5 násobku objemu rýže a quinoy - vždy v závislosti na typu rýže. Osolíme a přidáme kari koření. Vaříme cirka 10 – 20 minut, opět podle typu rýže. Podáváme zdobené sekanou petrželkou.

Krevní skupina A je nejusedlejší

Krevní skupina A patří lidem, jejichž předkové byli usedlejší a méně bojovní. Byli to spíše zemědělci, kteří tradičně pěstovali obilí a zeleninu, a tak jim dodnes vyhovuje spíše vegetariánská strava. A to nejlépe v bio podobě, což díky letákům Billa nebude takový problém, navíc se tu i biopotraviny dají najít v akcích za výhodnou cenu.

Zeleninový salát se sojovým sýrem

Zkoušeli jste někdy zeleninu na salát přednostně strouhat? Na první pohled to nevypadá lákavě, ale opak je pravdou. Zeleninu není nutné loupat, pokud je v bio kvalitě, a tak díky strouhání využijeme vlákninu ze slupky a tím pádem i další skupiny vitamínů, které obsahuje. Skupina zeleniny, která je vhodná nebo neutrální pro krevní skupinu A, je opravdu široká. A najdeme tu spoustu druhů tvrdší zeleniny, jako je například mrkev, kedlubna, vodnice, petržel a další.

Zeleninu tedy nastrouháme, pokapeme olivovým olejem a doplníme nastrouhaným nebo na kostičky nakrájeným sojovým sýrem. Osolíme a posypeme bylinkami vhodnými pro tuto krevní skupinu, což je například pažitka, saturejka, tymián, oregano, bazalka nebo kerblík. Podáváme nejlépe s chlebem s naklíčených zrn.

Billa leták zlevní i pokrmy pro krevní skupinu B

Krevní skupina B je středem mezi „Áčkem“ a „Nulkou“. Zatímco krevní skupina A je dědictvím po usedlejších předcích, kteří preferovali zemědělství, je krevní skupina nula pozůstatkem spíše po lovcích, co žili v oblastech bohatých na zvěř. A krevní skupina B si vzala to nejlepší z obou skupin, což znamená, že omezení ve stravě jsou minimální. Mohou si dovolit například mnoho druhů masa, ale i zeleniny a obilnin. 

Játra na minutku

Vzhledem k tomu, že v Billa letáku často najdeme v akci i játra, pojďme si ukázat, jak se dají snadno a rychle připravit, aby byla doslova vynikající. Játra nikdy před přípravou nesolíme, ani během ní. Pouze je dáme na rozehřátou pánev, na které máme již připravený tuk.

Játra prudce osmahneme z obou stran a pak je potřeme bio hořčicí bez konzervantů a posypeme bylinkami a případně i zázvorem. Játra pak ještě cirka pět minut dopékáme na mírném plameni, ale překrytá poklicí. Servírujeme i s tukem, na kterém se játra restovala, vypečou se do něj totiž důležité látky. Podáváme nejlépe s chlebem z naklíčených zrn a také se syrovou nebo restovanou zeleninou. Solíme až na talíři.

Bojovná krevní skupina 0 si může dovolit nejvíce masa

Pokud jste jedinci s krevní skupinou nula a zároveň máte rádi maso, můžete si jej dopřát do sytosti. Ale vždy maso kombinujte s dostatkem zeleniny a škrobů získaných ze speciálního pečiva. Běžné pečivo a běžné obilniny naopak vůbec vhodné nejsou, stejně tak je tomu v případě mléčných výrobků.

Zvěřina s ovocnou omáčkou

Zvěřina je masem velmi vhodným pro krevní skupinu 0. Její příprava není náročná, pouze je vhodné předem naložit maso tak, že jej potřete olejem a dáte do chladna. Pak je nutné maso většinou prošpikovat a použít na něj koření typické pro zvěřinu, jakým je rozmarýn, jalovec, bobkový list a další dle chuti. Můžete použít již předem připravenou směs koření na zvěřinu, na kterou často můžete v Billa letáku taktéž narazit.

Zvěřinu nejprve zprudka opečeme, pak ji pomalu dusíme, což je nejsnazší v troubě, při cirka 150 stupních - vždy s poklicí. Po dvou až třech hodinách dušení je zvěřina většinou připravena k podávání. Můžeme ji podávát jen tak coby čistě dušené maso, ale lze doplnit o ovoce, ze kterého pak vymixujeme omáčku.

Pokud chceme zvěřinu podávat s ovocnou omáčkou, přidáme ovoce hned k dušení masa. Volíme například švestky, šípky, brusinky a další kyselejší ovoce. Vždy můžeme skombinovat s jablky, která podtrhnou chuť hlavního ovoce, ale přitom nejsou drahá. Před podáváním vyndáme maso, výpek rozmixujeme. Podáváme nejlépe s rýží nebo s pohankovými krupkami. Nezapomeňme, že knedlík je pro krevní skupinu nula vyloženě nevhodný.

 

Hodnocení článku:

Hodnocení: 
0
Zatím nehodnoceno