Jestliže máte rádi kávu, možná vám zachutná žhavá novinka poslední doby – houbová káva. Eliminuje negativa klasické kávy a díky speciálním houbovým příměsím přináší i mnoho zdravotních benefitů. Pojďme si ji trochu blíže představit.
Houbová káva vlastně není žádnou novinkou. Někde (podle pramenů ve Finsku) mleté sušené houby například sloužily během 2. světové války jako náhražka kávy. Tehdy byla kvůli panující válečné situaci nouze o kávová zrna a lidé proto hledali jiné možnosti, jak si dopřát oblíbený nápoj. Ovšem dnes rozumíme houbovou kávou trochu něco jiného. Jde o kávu, obvykle 100 % arabiku, doplněnou o rozemletý prášek nebo extrakt z medicinálních hub. Postup výroby je jednoduchý. Houby se dehydrují, projdou extrakčním procesem a namelou se na jemný prášek. Ten se potom míchá s mletou nebo instantní kávou. Většinou se přitom dodržuje poměr 1:1.
Houbová káva může být buď směs klasické mleté kávy, nebo instantní káva, případně kávové kapsle. Pokud jde o její přípravu, probíhá úplně stejně jako u klasické kávy. Velmi často se do směsi houbové kávy používají různé druhy medicinálních hub. Nejčastěji se houbová káva připravuje z reishi (lesklokorky lesklé) nebo cordycepsu (housenice čínské), sibiřské chagy (rezavce šikmého) a lví hřívy (korálovce ježatého). Každá houba propůjčuje kávě specifické vlastnosti. Cordyceps zlepšuje výkonnost, dodává energii, podporuje imunitu. Reishi pomáhá proti nespavosti, zklidňuje mysl a ducha, posiluje obranyschopnost a trávení, působí protizánětlivě, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a má kladný vliv na srdečně-cévní systému. Chaga má pozitivní vliv na žaludek a střeva, stabilizuje hladinu glykémie, snižuje hladinu cholesterolu, chrání játra a srdce. Lví hříva má zase kladné účinky na nervovou soustavu, kognitivní schopnosti, působí proti depresím a úzkostem.
Klasická káva je velice oblíbená. Pro spoustu lidí je vítaným životabudičem, bez kterého každé ráno neudělají ani ránu. Šálek horké černé vonící tekutiny jim pomáhá nastartovat den, aby dokázali správně fungovat. Když jsou během dne unavení, automaticky sáhnou po této kofeinové podpoře, která je nakopne. Patříte také do této skupiny? Pokud ano, měli byste vědět, že s vypitými šálky kávy byste to rozhodně neměli přehánět. Dospělému člověku se doporučuje zkonzumovat denně maximálně 100 mg kofeinu, což zhruba odpovídá čtyřem šálkům. Kdekdo ale toto množství překračuje. Je však třeba na to dávat pozor, protože nadměrná konzumace kofeinu přináší určitá rizika a zdravotní negativa, například zvyšuje hladinu stresového hormonu kortizolu. Navíc i na kofeinu hrozí závislost.
Právě kvůli zmiňovanému velkému množství kofeinu může být houbová káva lepší alternativou než klasická káva. Jak už jsme poznamenali, při popisu procesu výroby houbové kávy, se mletá kávová zrna arabiky většinou míchají s mletým práškem z hub ve stejném poměru. To znamená, že ve výsledné směsi houbové kávy se nachází mnohem méně mleté kávy než v klasické variantě. Díky tomu houbová káva obsahuje menší množství kofeinu než klasická káva. Jde tedy o zdravější variantu kávy, ale samozřejmě taky o zdravější alternativu energetických nápojů.
Houby, které se do kávy přidávají, tlumí negativní působení kofeinu v podobě zvýšené hladiny kortizolu. Houbová káva násobí pozitivní účinky oblíbeného nápoje. Nehrozí rizika předávkování kofeinem a prášek z medicinálních hub naopak dodává další užitečné a zdraví prospěšné látky. Proto pokud patříte k milovníkům klasické kávy, stojí za úvahu vyzkoušet i alternativu v podobě houbové kávy.
Zdroj obrázka: Drobot Dean / stock.adobe.com