Do 17. století se med používal jako prakticky jediné sladidlo. Cukr nebyl a byl-li, tak ne pro všechny. Což už je takový kolorit světa, že chudí jsou naplněni duchovnem a bohatí… aha? Ale zato zlaceným. Ale jen díky tomu, že chudí museli pracovat s tím, co bylo, vznikla celá sbírka, ba co dím, doslova pokladnice, zázračných receptů, v kterých hraje hlavní roli právě zlatavý med. A nejednalo se o recepty pouze kuchyňské.
Cal Orey si z podobného druhu knih udělala vcelku slušnou živnost. Vedle zázračné síly medu, nalezneme tedy v její tvorbě i zázračnou sílu octu, olivového oleje a čokolády. Smutným faktem všech knih je, že autorka občas vařila své moudré poznámky z vody. Nikoli z medu, octu či čokolády. Což knihu sice malinko znevažuje, ale rozhodně ne až takovým způsobem, abyste ji museli nutně odvrhnout.
Vrhněme se ale na kouzelnou knihu Zázračná síla medu.
První část knihy se obšírně, ale zábavnou formou, věnuje historii medu. Pomalé zjišťování jeho jistě blahodárných účinků, jeho až zázračné nekazivosti, kdy zavařenina či marmeláda zkazí se vám během týdne, ale med, pro tu neskutečnou zásobu různých ingrediencí, může v pokojové teplotě přečkat téměř celý věk lidstva. Možná by se dalo říci, že med je natolik zdravý, až se nedokáže zkazit. Něco jako jaderný reaktor. Akorát v hávu pravdivé přínosnosti.
Med dokáže téměř dokonale nahradit cukr ve vaší kuchyni. Samozřejmě jsou chvíle, kdy se bez cukru neobejdete, například při ranní kávě či při pečení piškotu, ale v jiných případech je volba medu volbou pro dobro věci. Nikdo nemusí následovat sebevražedný kurz této civilizace, vždy je tu možnost, začít žít jinak, nalézt alternativu. Vedle umělých sladidel postavit lahev s medem. Vedle agresivní chemie pleťových masek postavit lahev s medem. Vedle nesmyslných dietních procedur postavit lahev s medem. Použít rozum a ne reklamní znělky, které jsou sice chytlavé, ale chytlavé jako kyselina, ne jako svízel přítula.
Kniha Zázračná síla medu je jakousi básní na přírodní zdroje, kterých je nám dovoleno užívat, kde veršem je člověčí šikovnost spojená s genialitou včel a slokou sladký, tolik sladký život všech. Básní, kde lze polykat skutečné slzy dojetí, protože to co je nám dovoleno prožívat, to je neustálý přísun zázraků, které nám kvůli své hojnosti někdy bohužel zevšedněly. Pročítáním rad a poznatků knihy si ovšem budete připadat jako při návratu do uvědomění, do stavu nevinnosti, která je v nás, je tam, ale zamknutá na několik západů.
Smutné je, že tato průmyslově hloupá doba dopadá i na med. Namísto tradičního sběru medu z pláství, volí kombinaci emulgátorů, umělých sladidel a sirupů, které mají nahradit med, ale přitom se mu pouze vysmívají. S myšlenkami na vlastní zdraví, koupí si zákazník lahev medu, který je medem jen protože je tak nadepsaná lahev. Po přečtení obsahu zjistí, že si chtěl naivně do čaje přidat roztavenou umělou hmotu, která odchod na hřbitov urychluje, rozhodně neoddaluje. Na druhou stranu máme štěstí, že asociace českých včelařů podobnou spoušť nepřipouští. Nastavila si natolik tvrdé normy, že pokud si koupíte český med, koupíte si skutečné zdraví, skutečnou pochoutku bez jediného nádoru chemie.
Užívejte života plnými doušky, stojí za to. A ano, nezapomeňte si ho osladit. .
Objevte neskutečnou léčivou sílu včelího medu
www.bux.cz/knihy/118154-zazracna-sila-medu.html
Vydala Euromedia Group k.s., Ikar